Karaburun

 

Karaburun


İzmir’e 100 kilometre uzaklıkta bulunan Karaburun'un, güneyinde Çeşme, doğusunda Urla yer alır. Doğu, batı ve kuzeyi denizlerle çevrili olan, İzmir Körfezinin girişinde yer alan Karaburun için “Denizlerle Çevrili Şehir” diyebiliriz. İzmir körfezi’ni kontrol eden önemli noktalardan biri olan Karaburun Yarımadası’nda eski çağlardan gelen yerleşim izlerine rastlamak mümkündür.

Kaynaklarda yarımadanın eski adı Mimas olarak geçmektedir. Karaburun’un, Yunan Mitolojisinde de sıkça isminin geçtiğini görmekteyiz. Homeros’un ünlü eseri “Oddysea” da Rüzgarlı Mimas(Windy Mimas) olarak geçen “Mimas Dağı”, bugün Bozdağ olarak bilinen dağdır. Bu dağın eskiden Mimas olarak adlandırılması, mitolojik tanrılarla savaşan gigantların (devler) başında yer alan ve tanrı Zeus’u çok zorlayan Mimas isimli devin, üzerine erimiş demir, çelik ve bakır dökülerek öldürüldüğü ve bir daha uyanmamak üzere söz konusu dağların altına gömüldüğü şeklinde mitolojik hikâyesine dayanmaktadır.



Karaburun içerisinde barındırdığı mitolojik hikayesi, doğallığından bir şey kaybetmeyen bakir hali, üç tarafını çeviren Ege Denizi’nin esintisi, güler yüzlü insanları, zeytini, zeytinyağı, enginarı ve sakin yaşantısıyla büyük şehirlerde yaşayanların özendiği bir bölge olma özelliğini korumaktadır. İzmir’in en az nüfuslu ilçesinde yaşam ağırlıklı olarak köylerde geçiyor. Yaş ortalamasının yüksek olduğu köylerde yaşayanlar tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Tarih boyunca denizden saldırılara açık bir konumda bulunan ilçedeki tüm köyler deniz seviyesinden yükseğe ve uzak noktalara kurulmuş durumdadır.

Denize yakın olan köylerde ise balıkçılık devam ederken diğer köylerde zeytin, zeytinyağı, nergis, sümbül, enginar üretimi ile arıcılık ve küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Karaburun’un köyleri: Ambarseki, Bozköy, Eğlenhoca, Hasseki, İnecik, Kösedere, Küçükbahçe, Mordoğan, Parlak, Saip, Salman, Sarpıncık, Tepeboz, Yaylaköy. Karaburun’a deniz , kum, güneş açısından bakacak olursak; dalış sporuyla ilgilenenlerin tercih ettiği Karaburun plajları, tertemiz denizi ile deniz canlılarının da yaşam alanı oluşturmaktadır. Akdeniz foku başta olmak üzere nesli tükenen birçok canlı Karaburun Yarımadası çevresinde halen yaşamını devam ettirmektedir.